logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Rujan u znaku istraživanja i kreativnosti

Share This Post

U novu školsku godinu krenuli smo odvažno – istraživački i kreativno, a tome svjedoči i šaroliki osvrt na naše rujanske aktivnosti. 

Od iskustvenog učenja u školskoj šumi gdje smo se udaljili od ekrana i otkrili bogatstvo prirodnog okoliša, preko terenske nastave u Samoboru i praktične nastave u gradu pa sve do kreativnih radionica na satima hrvatskoga jezika. 

Više o inspirativnim rujanskim iskustvima pročitajte u nastavku.

Iskustveno učenje u prirodi

S početkom nastavne godine u školama se propituju i pripremaju najbolje metode za što uspješniji nastavni proces te što učinkovitije usvajanje znanja i vještina. U posljednjih nekoliko godina, a posebice intenzivirano pandemijom, digitalizacija u našim školama sve je raširenija.

Digitalizacija nastavnog procesa ima svoje prednosti i nedostatke, a sigurno je jedino to da digitalne alate u nastavi treba koristiti svrsishodno i umjereno. Pritom ne bismo smjeli ignorirati i zaboraviti ‘’tradicionalne’’ načine poučavanja, prije svega praktično i iskustveno učenje.

Ovakav tip učenja predstavlja osvježavajuću promjenu u obrazovanju vezanom uz ekrane. Praktičnim učenjem u prirodi učenici proširuju teorijska znanja, razvijaju sposobnost snalaženja i kreativnost, bolje razumiju ekosustav i razvijaju osjećaj odgovornosti za zaštitu prirode, smanjuju stres i anksioznost te jačaju timski duh.

Vodeći se svim navedenim prednostima učenja u prirodi, svoju nastavu Biologije, Geografije i Likovne umjetnosti dvaput mjesečno izvodimo u školskoj šumi. Učenička iskustva ovakve nastave i više su nego pozitivna – za njih je učenje uz druženje i zabavu najbolji oblik stjecanja znanja. Tih nekoliko sati bez mobitela, interneta pa čak i signala nisu bili problem što samo dokazuje da povratak iskustvenom učenju bez ekrana ima pozitivni učinak.

Nastava u gradu

Sunčane rujanske dane iskoristili smo za nastavu u gradu. Nastavno gradivo engleskog i talijanskog jezika ipak je ljepše ponavljati na terenu.

Učenici drugog razreda su u praktičnoj nastavi psihologije ispitivali karakteristike osoba u centru Varaždina. Pitanjem “A što vi radite ovdje?” otkrili su zanimljive informacije i razloge boravka u gradu.

Na izložbi postavljenoj u prostoru kripte Župne crkve sv. Nikole naši su učenici otkrili razne zanimljivosti o povijesti varaždinskog groblja. Saznali su kako je groblje nastalo i razvijalo se te upoznali običaje sahranjivanja Varaždinaca.

Prva terenska nastava u Samoboru

Tko je Crna Kraljica? Koja je važnost kornjače za povijest i kulturu grada Samobora? Kako nastaju stalaktiti? Što je korozija i koliko modificira prostor? Tko su poznati samoborski pisci? Kako su povezani propaganda i arhitektura?

Ovo su samo neka od pitanja čije smo odgovore saznali na prvoj terenskoj nastavi u Samoboru.

Dadaizam i Petrarca

Naši su maturanti na nekoliko sati postali “originalni pisci ugodne senzibilnosti” stvarajući dadaističke pjesme koristeći škare, ljepilo, novine i prazne kutije. Možda je njihov pjesnički izraz naizgled nerazumljiv, no oni su na svoje pjesme veoma ponosni.

I Petrarcini su soneti doživjeli modernistički šok – rastavljeni su i ponovno sastavljeni u zanimljivoj igri učenika drugog razreda.

Obilježili smo

  • Međunarodni dan pismenosti (8. rujna)
  • 25. rođendan Googlea (27. rujna)
  • Međunarodni dan svijesti o gubitku hrane i otpadu od hrane (29. rujna)

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Novosti

Najljepši školski vrtovi

Već 30 godina Hrvatska radiotelevizija s partnerima provodi projekt “Najljepši školski vrtovi”, a stručni žiri naš je vrt opisao sljedećim riječima:“Vrlo lijep prednji potez sa

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content