logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Kako posjeti muzejima i knjižnicama oblikuju iskustva srednjoškolaca

Share This Post

Putevima varaždinske kulture i povijesti

U današnjem digitalnom dobu, gdje informacije pristižu brzinom svjetlosti putem različitih medija, posjeti muzejima i knjižnicama postaju ključni elementi u oblikovanju dubljeg i sveobuhvatnijeg edukativnog iskustva srednjoškolaca. Ovi izvanučionički trenuci ne samo da pružaju dodatnu dimenziju učenju već i potiču razvoj kritičkog razmišljanja, stvaralačkog izražavanja i pozitivnog stava prema učenju.

Gradski muzej Varaždin

Muzeji nude jedinstvenu priliku srednjoškolcima da stupe u svijet vizualne umjetnosti. Gledanje umjetničkih djela uživo omogućuje im da razvijaju vlastite interpretacije, potiču kreativno razmišljanje te jačaju sposobnost analize i sinteze. U interakciji s različitim izlošcima i umjetničkim stilovima, učenici stječu dublje razumijevanje povijesti umjetnosti, a istovremeno se potiče njihova sposobnost izražavanja kroz umjetnost.

Četvrtak je dan za muzejsku edukaciju pa su tako učenici 4. razreda posjetili izložbu Domagoja Rogine u Gradskom muzeju Varaždin. Promišljali su o mogućnostima izražavanja unutarnjeg stanja likovnim sredstvima te iskoristili izložena djela u sklopu nastave Likovne umjetnosti kao temelj za izradu reklamnog plakata.

Županijska palača u Varaždinu

Kakve se zanimljivosti kriju u podrumu Županijske palače u Varaždinu, otkrili su učenici prvog razreda. Posjetom interaktivnoj izložbi upoznali su dio kulturne i povijesne baštine naše županije. Uz vulkan, zmaja, spiljske slike i neandertalce, našla se tamo i jedna mačka.

Gradska knjižnica Varaždin

Posjeti knjižnicama pružaju srednjoškolcima pristup ogromnom blagu znanja. Osim tradicionalnih knjiga, knjižnice često nude i digitalne izvore informacija, čime potiču digitalnu pismenost. Srednjoškolci mogu istraživati različite teme, proširivati svoje vidike i razvijati vještine istraživanja, što će im koristiti ne samo tijekom školovanja već i u budućim profesionalnim izazovima.

1838. godine intelektualac Metel Ožegović je uz pomoć svojih prijatelja pokrenuo osnivanje hrvatske “ilirske” čitaonice, i to prvu takvu u Hrvatskoj. Njegova se ideja u 19. st. razvijala u prostorijama palače Herzer, a danas samo nekoliko koraka dalje u novom ruhu stare zgrade Varteks. Mi smo imali priliku vidjeti sve kutke i zakutke nove Gradske knjižnice i čitaonice, a saznali smo puno o povijesti knjižnice kao i o svim pogodnostima za njezine članove.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Novosti

Završna večer naših maturanata

Završna večer naših maturanata bila je zaista nezaboravna! Nakon svečane podjele svjedodžbi, gdje su maturanti primili priznanja za svoje uspjehe, trud i zalaganje, uslijedila je

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content