logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Čuvajmo mentalno zdravlje

Share This Post

Od 19. do 25. veljače održao se 17. Tjedan psihologije u kojem su psihologinje i psiholozi u različitim događanjima, predavanjima, okruglim stolovima i tribinama pokazali kako život pojedinca i zajednice može biti bolji, ugodniji i kvalitetniji.

Ovogodišnja krilatica Tjedna psihologije bila je “ČUVAJMO MENTALNO ZDRAVLJE”.

Naši su se učenici istraživanjima i diskusijama sa svojom profesoricom Lanom Levkuš također uključili u obilježavanje Tjedna psihologije.

Možete li se suprotstaviti autoritetu?

Danas etičnost zauzima izuzetno važno mjesto u psihološkim istraživanjima, kao i promoviranje odgovornosti istraživanja i zaštita sudionika. No, to nije uvijek bilo tako.

Povijest psiholoških istraživanja prepuna je ekstremnih i brutalnih slučajeva gdje je etičnost samih eksperimenata vrlo upitna, ali je na taj način psihologija došla do važnih spoznaja. Neka od takvih istraživanja opisana su na plakatima koje su izradili naši učenici.

Biološka psihologija

Na samoj granici s neurologijom nalazi se biološka psihologija koja se bavi proučavanjem utjecaja aktivnosti mozga na ponašanje, emocije i ostale mentalne procese te doprinosi razumijevanju osnovnih bioloških mehanizama koji leže u osnovi ljudskog ponašanja.

Na nastavi psihologije proučavali smo dijelove moždane kore i centre u mozgu odgovorne za specifične funkcije ili procese.

Kako smanjiti strah od ispitivanja?

Strah od ispitivanja, odnosno “ispitna anksioznost” javlja se prije ili tijekom testiranja ili ispitivanja. Često proizlazi iz straha od neuspjeha, pritiska za postizanjem rezultata ili nedostatka samopouzdanja u vlastite sposobnosti.

Iako je normalno osjećati nešto napetosti prije testa, intenzivna ispitna anksioznost može negativno utjecati na izvedbu i dovesti do slabijih rezultata.

Razumijevanje i pravilno upravljanje ovom vrstom straha ključno je za postizanje uspjeha u školskom i akademskom okruženju.

Wertherov efekt

Posljednjih smo godina svjedoci sve veće medijske pažnje koja se pridaje samoubojstvima.

Prema istraživanjima, pisanje o samoubojstvima potiče nova samoubojstva, a ta je pojava poznata kao “Wertherov efekt”. Sam naziv potječe još iz 1774. godine kada J. W. Goethe izdao roman ”Patnje mladoga Werthera” u kojem se mladi Werther ubija zbog neuzvraćene ljubavi.

Učenici 2. razreda na satu Hrvatskog jezika raspravljali su o utjecaju medija na samoubojstvo mladih te su na tu temu izradili plakate kojima su jasno pokazali da samoubojstvo nije rješenje.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Erasmus

Proljetne radionice uz virtualnu stvarnost

Tijekom informatičke radionice za učenike osnovnih škola, naučili smo kako samostalno kreirati 3D modele i pripadajuće animacije. Zatim smo naše radove testirali pomoću VR naočala.

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content