logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Zadruga Humana Nova – novi život staroj odjeći

Share This Post

Povodom aktivnosti vezanih uz Dan planeta Zemlje, odlučili smo istražiti i predstaviti organizacije koje se u našoj lokalnoj zajednici intenzivno zalažu i provode ideje za smanjenje otpada i onečišćenja, prije svega reciklažom tekstilnog otpada.

Fantastične ideje kako smanjiti zagađivački utjecaj tekstilne industrije, koja samo u  Europskoj uniji napravi preko 13 milijuna tona tekstilnog otpada, imaju kreativci iz zadruge Humana Nova

S Mirelom Pintarić, marketing menadžericom zadruge, razgovarala je naša učenica Petra Galić, a intervju možete pročitati u nastavku.

Humana Nova socijalna je zadruga koja je osnovana 2011. godine i koja djeluje na tri polja: društvenom, socijalnom i ekonomskom. O vama se puno piše i govori, primate za svoj rad gospodarenja tekstilnim otpadom brojne pohvale i priznanja iz Europe i Hrvatske, a od nedavno se možete pohvaliti i nagradom za ‘’Heroja održivosti na razini Hrvatske’’, uz koju ste dobili i posebnu pohvalu među 7600 poduzeća. U ožujku ste, baš kao i mi, nagrađeni Večernjakovom nagradom ‘’Zeleni leptir’’ za najbolji ekološki projekt u kategoriji poduzeća za Dostojanstven rad, gospodarski rast, industriju, inovacije i infrastrukturu, odgovornu potrošnju i proizvodnju. 

Stvarno impresivno i velike čestitke!

1. Recite nam nešto više o Humani Novoj – djelatnostima kojima se bavite i tko sve čini vašu vrijednu ekipu?

Humana Nova je socijalna zadruga. Mi smo neprofitno ekološko-društveno poduzeće što znači da poslujemo prema modelu društvenog poduzetništva, tj. da imamo ciljeve na razini društvenog, ekološkog i ekonomskog učinka. Našu vrijednu ekipu čine 53 osobe, od čega je 30 osoba s invaliditetom. Bavimo se svrhom ostvarenja ekološke misije, točnije gospodarenjem tekstilnog otpada.

2. Kako izgleda proces sakupljanja i sortiranja doniranog otpadnog tekstila?

Tekstil sakupljamo direktno na našoj lokaciji u Čakovcu, ali i u suradnji s lokalnim komunalnim poduzećima te privatnim poduzećima poput Ikee. Imamo potpisane ugovore, ali se i dalje trudimo proširiti utjecaj. Također, sakupljamo tekstil u akcijama prikupljanja što je najčešće u suradnji sa školama i vrtićima. Kad prikupimo tekstil na terenu, naši zaposlenici ga sortiraju te odvajaju ono što je upotrebljivo i nosivo dalje u second handu gdje se prodaje na kile. Također, izdvajaju pamuk od kojeg radimo industrijske krpe. Ono što je neupotrebljivo vozimo Regeneraciji, tvrtki iz Zaboka koja to zatim reciklira te tako nastaje filc. Od materijala koji dolaze potpuno netaknuti dizajniramo stvari za naš web-shop.

3. Tekstil prikupljate uglavnom na području sjeverozapadne Hrvatske. O kojoj količini tekstila dnevno se radi? Je li vam to premalo ili previše?

Prosječno sakupimo 2-3 tone dnevno. Prošle godine smo sakupili 615 tona u cijeloj godini što je bilo veliko povećanje u odnosu na pretprošlu godinu. Količina sakupljenog tekstila nam je trenutno dovoljna, no mi se uvijek trudimo sakupiti više.

4. Koji tekstil vam je najdragocjeniji, to jest što znači dobar tekstil koji se najbolje i najlakše prenamijeni u novi proizvod?

Pamuk je koristan, odnosno cijenjen i dobar. Sve više postoje primjese nečega što nije čisti pamuk i to mu naravno smanjuje vrijednost u daljnjim procesima. Inače je tražen u području industrijskih krpa te je tu bitno da je 100 % pamuk, eventualno s nekim malim odstupanjima. Što se tiče ostalih materijala, ovisi što radimo.

5. S kim surađujete? Tko su vaši donatori, ali i vaši klijenti?

Donatora u smislu donacija nemamo. Imamo suradnje s lokalnim jedinicama ili gradovima, županijama ili općinama. Uglavnom sufinanciraju naše projekte, kreativne radionice i recikliranje tekstila. Mi se 80  % financiramo iz privatnog tržišta gdje prodajemo svoje robe i usluge. Najvećim dijelom je to suradnja s privatnim tvrtkama, a mali dio je maloprodaja što uključuje second hand shop i web-shop. Naši klijenti su već niz godina velike tvrtke poput Erste banke, Ikee, PwC-a. 

6. Svem onom otpadnom tekstilu koji se da iskoristiti, dajete novi život. Što redizajnirate, odnosno proizvodite od doniranog tekstila?

Najčešće su to odjevni predmeti, no ima i odjevnih dodataka. Trudimo se ostvariti taj street style te da proizvod može odjenuti svaka žena. Mi vidimo materijal te na temelju toga dizajniramo novi proizvod.

7. Gdje se mogu kupiti vaši proizvodi?

Naši novi proizvodi mogu se kupiti na web-shopu, a second hand je dio koji mi ne prerađujemo već sortiramo. U second handu može se kupiti novi asortiman.

8. Kakav je odaziv građana i reakcije javnosti općenito?

Sve bolji, a prošla godina nam je pokazala da smo na dobrom putu. Pomak je ogroman i sve više ljudi je zainteresirano za to. Nadamo se da će taj rast ostati te ima već puno resursa i nema potrebe za proizvodnjom novog tekstila kad već od ovog možemo napraviti fenomenalne stvari.

9. S ciljem poticanja svijesti o održivosti i ponovnoj upotrebi tekstila organizirate i radionice za škole i vrtiće. Što se izrađuje na tim radionicama?

Kreativne radionice su sve popularnije, traju dva školska sata te tu može biti i predavanje. Na radionicama se radi ovisno o dogovoru i broju djece. Najčešće su to narukvice, lančići, gumbići, perlice i platnene vrećice. 

Zahvaljujemo na razgovoru i želimo vam mnogo uspjeha u daljenjem radu!

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Novosti

Najljepši školski vrtovi

Već 30 godina Hrvatska radiotelevizija s partnerima provodi projekt “Najljepši školski vrtovi”, a stručni žiri naš je vrt opisao sljedećim riječima:“Vrlo lijep prednji potez sa

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content