Terenska nastava Ivanščica 2022./2023.

Quotation mark

Dana 12. rujna 2022. godine, učenici 1. i 3. razreda Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin posjetili su Ivanščicu, dragulj Hrvatskog zagorja i najvišu planinu sjeverozapadne Hrvatske.

306704729_573400227908029_5897937471268553455_n.jpg

Dana 12. rujna 2022. godine, učenici 1. i 3. razreda Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin posjetili su Ivanščicu, dragulj Hrvatskog zagorja i najvišu planinu sjeverozapadne Hrvatske.

Učenici su bili podijeljeni u dvije skupine od kojih je prva skupina ostala u podnožju Ivanščice s profesorom biologije istražujući raznolikost flore i faune, dok je druga skupina s profesorima geografije i tjelesne kulture krenula u osvajanje vrha.

Prva skupina započela je svoje istraživanje u šumi u kojoj imali prilike vidjeti raznovrsnost flore te razne vrste gljiva. Zatim su se učenici zajedno s profesorom iskušali u izazovu hvatanja žabe što su na kraju uspješno učinili. Nakon što su žabu oslobodili, odlučili su se zasladiti divljim kupinama. Nakon zakuske, odšetali su do izvora Mrzljak gdje su imali priliku natočiti čistu izvorsku vodu. Nakon svih pustolovina u šumi, prva se skupina uputila na livadu na kojoj su hvatali razne kukce poput bogomoljke, skakavaca i stršljena. Sveukupni je zaključak bio da je veća bioraznolikost na livadi nego u šumi zbog manjka sunčeve svjetlosti u šumi.

Dok se prva skupina zabavljala raznolikostima podnožja, druga je skupina vrijedno i marljivo malo po malo osvajala vrh Ivanščice. Staza kojom su krenuli do vrha nosi ime kao i sam izvor, Mrzljak. Putem do samog vrha druga se skupina susretala s povećim skulpturama izrezbarenih od drva. Također, uz stazu do vrha mogli su vidjeti i table s legendama o nastanku Ivanščice. Kada su nakon dvosatnog planinarenja napokon stigli do vrha na kojem se nalazi planinarski dom, bilo je vrijeme za užinu i odmor na svježem zraku. Na samom vrhu postoji i vidikovac koji pruža prekrasan i neponovljiv pogled na prekrasno Hrvatsko zagorje.

Nakon par fotkica i još malo uživanja u pogledu, druga je skupina započela svoje spuštanje u podnožje. Spuštanje je trajalo nešto kraće od penjanja tako da su za sat vremena obje skupine bile okupljene u podnožju spremne za povratak kući prepune novih dojmova i spoznaja.

Nika Dopuđ, 3.y

Galeriju možete pogledati OVDJE.