logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

+385 98 1384 371

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

3 ključne posebnosti privatnih gimnazija

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin

Share This Post

Iako je nastavna godina već završila, ovaj je tjedan za škole ipak poprilično intenzivan. Naime, završavaju upisi u srednje škole, a stižu i prvi rezultati ispita državne mature.

Kao i svake godine, preplavljena sam bezbrojnim člancima, statusima i komentarima o inflaciji odlikaša te neučinkovitosti sumativnog vrednovanja. Kao da je glavni cilj osnovnoškolskog obrazovanja postao što veći broj bodova za upis u srednju školu. Sve je ostalo stavljeno na margine, što i ne čudi jer se za upis u željenu srednju školu ne vrednuju vještine, interesi, sposobnosti, pa čak ni vladanje.

Većina hrvatskih osnovnoškolaca će već po ustaljenoj tradiciji pohitati u gimnazije u kojima je ove godine otvoreno oko 11 tisuća mjesta. Opće, jezične, prirodoslovne ili umjetničke otvaraju put fakultetskom obrazovanju i željno očekivanoj diplomi.

Uz dominaciju državnih gimnazija, posljednjih nekoliko godina svoje mjesto u obrazovnom sektoru pronalaze i privatne gimnazije koje svojim specifičnostima mogu itekako biti ozbiljna konkurencija. Navest ću samo tri ključne:

1) Privatne gimnazije obično imaju manje razredne odjele te samim time i bolji omjer nastavnika i učenika. To omogućava individualizirani pristup učenicima i veću pažnju posvećenu njihovim potrebama, kao i veću mogućnost prilagodbe nastavnog programa.

2) Privatne gimnazije imaju veću slobodu u kreiranju rasporeda nastave i izvannastavnih aktivnosti. Izborni i fakultativni predmeti, projekti, terenske nastave, istraživanja, radionice, seminari i predavanja dopunjuju redovni nastavni program i pružaju učenicima priliku da istraže različita interesna područja te razviju svoje talente i vještine.

3) Privatne gimnazije njeguju obiteljsku atmosferu gdje učenik ima mogućnost napredovati uz kontinuiranu pomoć i podršku nastavnika i mentora. U poznatoj i sigurnoj školskoj atmosferi učenici uvijek mogu zatražiti dodatnu pomoć i savjet, bilo da se radi o akademskim pitanjima, karijernom usmjeravanju ili emocionalnoj podršci.

Iz iskustva znam da privatne gimnazije zaista mogu pružiti i više od navedenog te napraviti prijeko potrebnu promjenu u pristupu srednjoškolskom odgoju i obrazovanju.

Martina Pažur, ravnateljica

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Blog

Iskustvena nastava u prirodi

S početkom nastavne godine u školama se propituju i pripremaju najbolje metode za što uspješniji nastavni proces te što učinkovitije usvajanje znanja i vještina. U

MATURANTI

Pripreme za državnu maturu

Požuri polako i kreni s pripremama za ispite državne mature već od rujna!   Zašto odabrati upravo nas? – kontinuirane pripreme tijekom cijele nastavne godine–

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content