logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Vještine za budućnost i uspjeh

Share This Post

Svijet i budućnost ostaje na našim mladima – poznata je sentencija s prizvukom pritiska. Uvijek je u mladim generacijama ležala nada za promjenama, boljitkom i prosperitetom koji nam mogu donijeti. No, jeste li se ikada zapitali kako će oni to moći ako im mi stariji ne damo upute i ne pokažemo ispravan put. 

Srednjoškolci su budući odrasli građani koji će se (morati) suočiti s izazovima i promjenama koje donose godine pred nama. I baš je zbog toga izuzetno važno poučiti ih vještinama koje će im biti potrebne za uspjeh.

Iako su zoomeri rođeni s tehnologijom, njihova tehnološka pismenost još je uvijek problematika s kojom se susrećemo svakodnevno. Osnove informatike, digitalne komunikacije te korištenje različitih alata i platformi neophodne su vještine koje će im pomoći da budu produktivni, kreativni i uspješni u digitalnom okruženju.

Uz to je vezana i vještina samostalnog učenja te razvijanje svijesti o kontinuiranom usavršavanju. Smatram da srednjoškolce treba poticati da znanje traže i izvan školskih udžbenika te da samostalno istražuju svoja područja interesa. I ono možda najvažnije, da ih podsjećamo na cjeloživotno učenje jer ono što znamo danas, sutra nam možda više neće biti dovoljno.

U svijetu obilja informacija, srednjoškolci moraju razviti vještine kritičkog razmišljanja kako bi analizirali, procijenili i koristili informacije na pravilan način. Također je važno razvijati vještine rješavanja problema kako bi se suočili s izazovima i pronašli inovativna rješenja. I tu je ključna komunikacija – individualna, timska, s ljudima iz različitih kultura i različitih pozadina. Srednjoškolci bi trebali naučiti kako izražavati svoje ideje jasno i uvjerljivo, kako slušati druge i raditi u skupinama radi postizanja zajedničkih ciljeva.

I za kraj, razvijati građansku svijest – uputiti srednjoškolce da budu svjesni globalnih problema i da razumiju svoju ulogu kao angažirani građani svijeta. Vještine poput interkulturalne kompetencije, etičkog razmišljanja i socijalne odgovornosti temelj su one promjene iz prve rečenice.

Naši srednjoškolci to mogu, a mi im moramo pokazati kako.

Martina Pažur, ravnateljica

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Novosti

Završna večer naših maturanata

Završna večer naših maturanata bila je zaista nezaboravna! Nakon svečane podjele svjedodžbi, gdje su maturanti primili priznanja za svoje uspjehe, trud i zalaganje, uslijedila je

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content