logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

+385 98 1384 371

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Vještine za budućnost i uspjeh

Share This Post

Svijet i budućnost ostaje na našim mladima – poznata je sentencija s prizvukom pritiska. Uvijek je u mladim generacijama ležala nada za promjenama, boljitkom i prosperitetom koji nam mogu donijeti. No, jeste li se ikada zapitali kako će oni to moći ako im mi stariji ne damo upute i ne pokažemo ispravan put. 

Srednjoškolci su budući odrasli građani koji će se (morati) suočiti s izazovima i promjenama koje donose godine pred nama. I baš je zbog toga izuzetno važno poučiti ih vještinama koje će im biti potrebne za uspjeh.

Iako su zoomeri rođeni s tehnologijom, njihova tehnološka pismenost još je uvijek problematika s kojom se susrećemo svakodnevno. Osnove informatike, digitalne komunikacije te korištenje različitih alata i platformi neophodne su vještine koje će im pomoći da budu produktivni, kreativni i uspješni u digitalnom okruženju.

Uz to je vezana i vještina samostalnog učenja te razvijanje svijesti o kontinuiranom usavršavanju. Smatram da srednjoškolce treba poticati da znanje traže i izvan školskih udžbenika te da samostalno istražuju svoja područja interesa. I ono možda najvažnije, da ih podsjećamo na cjeloživotno učenje jer ono što znamo danas, sutra nam možda više neće biti dovoljno.

U svijetu obilja informacija, srednjoškolci moraju razviti vještine kritičkog razmišljanja kako bi analizirali, procijenili i koristili informacije na pravilan način. Također je važno razvijati vještine rješavanja problema kako bi se suočili s izazovima i pronašli inovativna rješenja. I tu je ključna komunikacija – individualna, timska, s ljudima iz različitih kultura i različitih pozadina. Srednjoškolci bi trebali naučiti kako izražavati svoje ideje jasno i uvjerljivo, kako slušati druge i raditi u skupinama radi postizanja zajedničkih ciljeva.

I za kraj, razvijati građansku svijest – uputiti srednjoškolce da budu svjesni globalnih problema i da razumiju svoju ulogu kao angažirani građani svijeta. Vještine poput interkulturalne kompetencije, etičkog razmišljanja i socijalne odgovornosti temelj su one promjene iz prve rečenice.

Naši srednjoškolci to mogu, a mi im moramo pokazati kako.

Martina Pažur, ravnateljica

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Blog

Iskustvena nastava u prirodi

S početkom nastavne godine u školama se propituju i pripremaju najbolje metode za što uspješniji nastavni proces te što učinkovitije usvajanje znanja i vještina. U

MATURANTI

Pripreme za državnu maturu

Požuri polako i kreni s pripremama za ispite državne mature već od rujna!   Zašto odabrati upravo nas? – kontinuirane pripreme tijekom cijele nastavne godine–

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content