logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Dan planeta Zemlje

Share This Post

Svake godine se 22. travnja slavi Dan planeta Zemlje. U nastavku donosimo 5 zanimljivosti vezanih uz ovaj važni dan. 

 1. Šezdesetih godina prošlog stoljeća američki aktivisti počeli su širiti svijest javnosti o problemima zagađenja i ekološkim problemima općenito. Godine 1968. Morton Hilbert, zajedno sa Službom za javno zdravstvo SAD-a, bio je domaćin simpozija Human Ecology na kojem se raspravljalo o stanju okoliša te utjecajima koje okoliš ima na zdravlje ljudi. Ovaj simpozij postavio je temelje za početak organiziranja dana posvećenog našem planetu. 
 2. Prvi Dan planeta Zemlje održan je u travnju 1970. godine na sveučilištima u SAD-u. 22. travnja odabran je s razlogom – u to vrijeme trajali su studentski proljetni praznici, a još nisu počeli završni ispiti. 
 3. Originalni naziv ‘’Earth Day’’ bio je očiti izbor za imenovanje tog dana, a i rimuje se s riječju ‘’Birthday’’.
 4. U prvoj proslavi Dana planeta Zemlje sudjelovalo je više od 2000 fakulteta i više od 10 000 javnih škola iz cijelog SAD-a. U obilježavanju dana posvećenog zaštiti Zemlje sudjelovao je više od 20 milijuna ljudi, a više od milijun izašlo je na prosvjede u New Yorku. 
 5. U početku se Dan planeta Zemlje obilježavao jednom u deset godina. Od 1990. obilježava se svake godine u svim zemljama svijeta. 

  Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježava se pod sloganom Planet vs. Plastika. Cilj je potaknuti smanjenje korištenja plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, reduciranje proizvodnje svih vrsta plastike za 60 % do 2040.

  Subscribe To Our Newsletter

  Get updates and learn from the best

  Novosti

  Novosti

  Najljepši školski vrtovi

  Već 30 godina Hrvatska radiotelevizija s partnerima provodi projekt “Najljepši školski vrtovi”, a stručni žiri naš je vrt opisao sljedećim riječima:“Vrlo lijep prednji potez sa

  Prva privatna gimnazija
  s pravom javnosti Varaždin

  Frana Supila 22, 42000 Varaždin

  Kako Vam
  možemo
  pomoći?

  Skip to content