logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Upisi u srednje škole i inflacija odlikaša

Share This Post

Iako je nastavna godina već završila, ovaj je tjedan za škole ipak poprilično intenzivan. Naime, završavaju upisi u srednje škole, a stižu i prvi rezultati ispita državne mature.

Kao i svake godine, preplavljena sam bezbrojnim člancima, statusima i komentarima o inflaciji odlikaša te neučinkovitosti sumativnog vrednovanja. Kao da je glavni cilj osnovnoškolskog obrazovanja postao što veći broj bodova za upis u srednju školu. Sve je ostalo stavljeno na margine, što i ne čudi jer se za upis u željenu srednju školu ne vrednuju vještine, interesi, sposobnosti, pa čak ni vladanje.

Većina hrvatskih osnovnoškolaca će već po ustaljenoj tradiciji pohitati u gimnazije u kojima je ove godine otvoreno oko 11 tisuća mjesta. Opće, jezične, prirodoslovne ili umjetničke otvaraju put fakultetskom obrazovanju i željno očekivanoj diplomi.

Uz dominaciju državnih gimnazija, posljednjih nekoliko godina svoje mjesto u obrazovnom sektoru pronalaze i privatne gimnazije koje svojim specifičnostima mogu itekako biti ozbiljna konkurencija.

Navest ću samo tri ključne: 

1) Privatne gimnazije obično imaju manje razredne odjele te samim time i bolji omjer nastavnika i učenika. To omogućava individualizirani pristup učenicima i veću pažnju posvećenu njihovim potrebama, kao i veću mogućnost prilagodbe nastavnog programa.

2) Privatne gimnazije imaju veću slobodu u kreiranju rasporeda nastave i izvannastavnih aktivnosti. Izborni i fakultativni predmeti, projekti, terenske nastave, istraživanja, radionice, seminari i predavanja dopunjuju redovni nastavni program i pružaju učenicima priliku da istraže različita interesna područja te razviju svoje talente i vještine.

3) Privatne gimnazije njeguju obiteljsku atmosferu gdje učenik ima mogućnost napredovati uz kontinuiranu pomoć i podršku nastavnika i mentora. U poznatoj i sigurnoj školskoj atmosferi učenici uvijek mogu zatražiti dodatnu pomoć i savjet, bilo da se radi o akademskim pitanjima, karijernom usmjeravanju ili emocionalnoj podršci. 

Iz iskustva znam da privatne gimnazije zaista mogu pružiti i više od navedenog te napraviti prijeko potrebnu promjenu u pristupu srednjoškolskom odgoju i obrazovanju.

Martina Pažur, ravnateljica

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Novosti

Završna večer naših maturanata

Završna večer naših maturanata bila je zaista nezaboravna! Nakon svečane podjele svjedodžbi, gdje su maturanti primili priznanja za svoje uspjehe, trud i zalaganje, uslijedila je

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content