logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Vodič za preživljavanje državne mature – kako se pripremiti za ispite?

Vodič za preživljavanje državne mature - kako se pripremiti za ispite?
Ključna pitanja koja muče maturante jesu kako u kratkom vremenu ponoviti cjelokupno srednjoškolsko gradivo te kako smanjiti nervozu, stres i strah od ispita? 

Share This Post

Bliži se kraj nastavne godine za hrvatske srednjoškolce, a za njih 30 000 i polaganje ispita državne mature. Uz redovne školske obaveze te turbulentne događaje kao što su norijade i maturalne večeri, završni ispiti dodatni su stres s kojim se suočavaju već generacije maturanata. 

Činjenicu da o uspjehu na državnoj maturi ovisi upis na fakultet te samim time i budućnost, dodatno pojačava pritisak i očekivanja koje pred maturante stavljaju škole i njihovi roditelji.

Ključna pitanja koja muče maturante jesu kako u kratkom vremenu ponoviti cjelokupno srednjoškolsko gradivo te kako smanjiti nervozu, stres i strah od ispita? 

Mjesec dana dovoljno je za pripremu državne mature. Međutim, to razdoblje od završetka nastave pa do početka obveznih ispita je samo vrijeme za završno ponavljanje gradiva, a ne za manično učenje. Ako ste marljivo učili tijekom četiri godine, a uz to se pripremali za završne ispite od prvog razreda kao što to rade učenici Prve privatne gimnazije u Varaždinu, dobar rezultat na državnoj maturi je zajamčen. 

No, čak i ako niste bili redoviti u učenju i izvršavanju obaveza, nikad nije kasno. 

Uspjeh ovisi isključivo o vama, a ovih pet savjeta pomoći će vam da se što bolje pripremite za veliki izazov zvan — državna matura.

 1. Organizirajte plan učenja

Dobra organizacija polovica je obavljenog posla pa je zato prvi korak u pripremi za ispite državne mature osmišljavanje plana učenja. Najprije sastavite popis svih predmeta koje ćete polagati te iz vremenika prepišite datume — tako ćete najlakše odrediti koliko vremena imate između ispita. 

Sljedeći korak je odrediti koliko ćete vremena posvetiti svakom predmetu. Imajte na umu da se na državnoj maturi ne ispituje baš sve što ste radili u srednjoj školi. Zbog toga svakako dobro proučite ispitne kataloge i područja ispitivanja da biste znali što se točno od vas očekuje. Zaista nema potrebe da ‘’gubite’’ dragocjeno vrijeme na gradivo koje se neće ispitivati. 

Također je veoma bitno i korisno znati koji se predmeti boduju po kojim kriterijima za upis na željeni fakultet. Svaki studij ovisno o usmjerenju ima svoje odrednice, a to možete provjeriti na stranici Postani student ili na kalkulatoru mature. Uvidom u uvjete upisa lakše ćete odrediti kojem nastavnom predmetu posvetiti više vremena i pozornosti. 

Svoj dan isplanirajte tako da učite u dijelovima – primjerice po sat-dva od svakog predmeta. Ovakvim rasporedom lakše je održati koncentraciju te nećete osjećati zamor zbog velike količine informacija. 

I za kraj vam preostaje da se odlučite hoćete li učiti sami ili s prijateljima ili oboje. 

 1. Pripremite materijale za učenje

Budimo realni — za pripremanje ispita državne mature ipak će vam trebati materijali iz kojih ćete učiti. Zato skupite na jedno mjesto stare srednjoškolske bilježnice i knjige, radne bilježnice, zbirke i priručnike. Ako vam više odgovara digitalno, možete pronaći materijale i na Internetu, pa čak i video-lekcije na YouTubeu ili testove u aplikacijama (Maturalac i sl.)

Ovu hrpu materijala organizirajte onako kako vama najviše odgovara — u obliku umnih mapa, sažetaka, podsjetnika, kartica. Također, pripremite i blokiće, flomastere i kemijske olovke. Posložite svoje materijale tako da vam ne stvaraju nepotrebni kaos, a da vam istovremeno budu od koristi. 

I zapamtite, sve što koristite za učenje trebalo bi vam to olakšati, zato pripazite na količinu materijala kao i na njihovu relevantnost t i praktičnost. 

Također je i uz organizaciju nastavnih materijala poželjno urediti radni prostor i stvoriti ugodnu atmosferu za učenje. Pripremite radni stol i maknite sve ono što bi vas moglo odvlačiti od knjige — televiziju, računalo, igrice, pa čak i mobitel. 

 1. Procijenite razinu svoga znanja

Da biste znali otkud krenuti u pripremama, najprije procijenite razinu svoga znanja. Odredite kojim se predmetima trebate više posvetiti — je li to Matematika, Hrvatski, Engleski ili koji od izbornih predmeta. Također procijenite koliko ste vješti u pojedinom području ispitivanja, primjerice jeste li bolji u pisanju, čitanju ili gramatici, potencijama i korijenima ili analitičkoj geometriji.  

Najbolji način za provjeru je pisanje jednog od već provedenih ispita na državnoj maturi. Svi su oni dostupni na stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Pokušajte riješiti ispit u realnom vremenu, baš kao i na ‘’pravom’’ ispitu. Nakon rješavanja provjerite rezultate (da, uz svaki ispit dolaze i rješenja) te ih vrednujte kako biste utvrdili područja u kojima treba uložiti dodatan trud. 

Ovakvo probno samovrednovanje ujedno je i odličan način da se upoznate sa strukturom ispita, količinom zadataka, kao i uputama koje vas očekuju. 

Ako imate osjećaj da nećete stići pripremiti sva područja, usredotočite se na ona u kojima ste ostvarili najlošije rezultate jer će vam to u konačnici dati osjećaj sigurnosti.

 1. Odredite vrijeme za odmor 

Mjesec dana intenzivnih priprema za državnu maturu zahtjevno je i iscrpljujuće. Upravo zbog toga morate pripaziti na dnevnu ravnotežu između učenja i predaha. 

U razdobljima intenzivnog napora mozak treba više odmora nego inače, zato pokušajte spavati najmanje osam sati dnevno. Nedostatak sna negativno će utjecati na vašu koncentraciju i sposobnost usvajanja novih informacija.

Kraće pauze svaka dva sata također su poželjne jer će smanjiti mentalnu i psihičku premorenost. Korisno je odmore povoditi na svježem zraku ili u šetnji jer će vam to smanjiti razinu stresa, a i povratak knjizi će biti lakši i produktivniji. 

 1. Mislite pozitivno

Prema koncepciji ‘’Škole za život’’ državna matura posložena je tako da ju može položiti svaki učenik jer ona osim znanja zahtijeva logičko razmišljanje, zaključivanje i povezivanje. Vještine pisanja, čitanja i slušanja jednako su važne kao i poznavanje činjenica iz povijesti književnosti ili kemijskih procesa. 

Upravo zbog toga državna matura nije i ne smije biti bauk — vaši su vas nastavnici pripremali i spremniji ste nego što mislite. 

Najvažniji savjet je da ne paničarite jer od toga ionako nećete imati nikakve koristi. Razmišljajte pozitivno i dobar rezultat zasigurno neće izostati. 

10 tehničkih savjeta

 1. Na dan ispita pokušajte se opustiti, doručkujte, popijte vode i izbjegavajte kofeinske napitke. Najvažnije je da se na ispitu osjećate ugodno i odmorno — ipak vas čeka višesatno sjedenje i mentalni napor. 
 1. U školu trebate doći barem 30 minuta prije ispita (za jutarnje ispite u 8.30, a za popodnevne u 13.30) nakon čega će vas dežurni nastavnik uputiti do mjesta u učionici koje je unaprijed određeno. S otvaranjem ispitnih materijala i čitanjem uputa započinje se 15 minuta prije ispita. Ovo je veoma važno zato što svaki predmet, unatoč univerzalnosti uputa, ima i neke svoje specifične. 
 1. Nemojte kasniti jer ako zakasnite više od 30 minuta od službenog početka ispita, ne možete pristupiti ispitu.
 1. Sa sobom obavezno ponesite osobnu iskaznicu koja će biti jasno istaknuta na stolu za vrijeme trajanja cijeloga ispita. 
 1. Sve osobne stvari (torbe, ručne satove, mobitele, veste) odlažu se na predviđenu klupu u učionici. 
 1. Obavezno ugasite mobitel, a ne samo utišajte. Imajte na umu i sve alarme ili obavijesti koje bi se mogle uključiti za vrijeme ispita. 
 1. I na ispitu smiješ piti vodu – dozvoljena je bočica u prozirnoj ambalaži bez naljepnice. 
 1. Od pribora je dopuštena kemijska olovka plave ili crne boje, ravnalo ili trokut te džepno računalo. Na ispitu iz Matematike nije dopušteno koristiti šestar i kutomjer. U ispitnom katalogu možete provjeriti koji kalkulator smijete koristiti za rješavanje zadataka. Nikako nemojte koristiti tehničku ili grafitnu olovku (čak ni na listu za koncept) jer će se ispit proglasiti nevažećim. 
 1. Pripazite da se nigdje ne potpišete svojim punim imenom i prezimenom. Zbog te pogreške ispit će vam biti poništen.  
 1.  I za kraj, nedozvoljeno je ometanje drugih učenika, ispitivanja dežurnih nastavnika, prepisivanje i upisivanje neprimjerenih znakova ili sadržaja u ispitne materijale. Svako takvo ponašanje regulirat će se Pravilnikom o polaganju državne mature.  

Zasluženi ljetni odmor

Nakon zadnjeg ispita iz Matematike na kraju lipnja čeka vas dugo i toplo ljeto — najduži praznici ikad. I kao što bi rekao Giovanni Boccaccio (čije ste djelo zasigurno pročitali):  ‘’I kao što se na koncu radosti krije bol, tako se i nevolje okončavaju veseljem koje nastupa. Poslije ove kratke muke, ubrzo će slijediti naslada i užitak.’’

Državna matura zahtijevat će od vas upornost i odricanje, ali temeljitom i intenzivnom pripremom steći ćete prijeko potrebno samopouzdanje što će smanjiti stres i suzbiti strah od neuspjeha.   

Vjerujte u sebe i sretno!

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Novosti

Završna večer naših maturanata

Završna večer naših maturanata bila je zaista nezaboravna! Nakon svečane podjele svjedodžbi, gdje su maturanti primili priznanja za svoje uspjehe, trud i zalaganje, uslijedila je

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content