logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Naši učenici u ulogama diplomata UN-a

Share This Post

Laura, Tonka, Alen i Ivor mladi su diplomati koji su se prošlog tjedna vratili s MUNOG konferencije održane u Goldberg-Gymnasiumu u Sindelfingenu (Njemačka).

Ove su godine naši učenici 3. i 4. razreda drugi put zaredom predstavljali Hrvatsku te zahvaljujući uspjehu u debatiranju i prije svega odličnoj pripremi uz profesoricu Karlu Tuđan, dobili pozivnicu na IMUNBP 2023 (International Model United Nations of Betània Patmos) koji će se krajem godine održati u Barceloni.

Što je MUN konferencija?

Model United Nations of Goldberg petodnevna je simulacija UN-a za učenike iz cijelog svijeta. Na MUN-u učenici stječu uvid u djelovanje Ujedinjenih naroda i dinamiku međunarodnih odnosa preuzimajući uloge predstavnika UN-a i članova drugih međunarodnih tijela i nacionalnih kabineta.

Učenici se suočavaju i debatiraju u stvarnim simulacijama UN-a o problemima kao što su mjere za zaštitu bioraznolikosti oceana, mjere za sigurnost novinara u zonama sukoba ili mjere za okončanje oružanih sukoba i ponovnu izgradnju autonomne vlade u Mjanmaru.

Govorimo uime Meksika

Posebnost MUN konferencija je u tome da učenici ne govore uime države iz koje dolaze već uime neke druge države čije običaje, kulturu, politiku, pa čak i gospodarstvo i ekonomiju moraju dobro poznavati.

Naši su učenici kao delegati predstavljali Meksiko uime organizacija UNFCCC (The United Nations Framework Convention on Climate Change), ECOSOC (Economic and Social Council), HRC (Human Rights Council) i CSW (Comission on the Status of Women).

Za izlaganje i raspravu morali su se dobro pripremiti te detaljno istražiti stav Meksika na područjima:

  • agrikulture (Measures to improve the land use with special regards to agriculture) i biološke raznolikosti oceana (Measures to protect the Biodiversity of the ocean
  • zaštite kulture u turizmu (Strategies to balance tourism with environmental protection and cultural preservation) i globalne sigurnosti hrane (Developing and implementing adaptive strategies to reduce the impact of climate change on agriculture and food production to secure global food security)
  • zaštite i sigurnosti novinara u zonama sukoba (Measures to ensure the safety of journalists in Conflict zones) i mjera za postizanje najviših zdravstvenih standarda za svakog pojedinca (Measures to enable every person to enjoy the highest attainable health standards)
  • ravnopravnosti spolova u kontekstu klimatskih promjena (Measures to achieve gender equality and the empowerment of all women and girls in the context of climate change) i obrazovanja žena i djevojaka u Afganistanu i Iranu (Measures to strengthen the education of women and girls in Afghanistan and Iran).
 

Koja je važnost MUN-a?

Sudjelovanje na MUN konferenciji veoma je zahtjevan projekt i traži izvrsno političko znanje kao i vrhunske komunikacijske i retoričke vještine sudionika. Također, poznavanje engleskog jezika na visokoj i profesionalnoj razini se podrazumijeva.

MUN konferencija razvila se u jednu veliku platformu za učenje o diplomaciji i međunarodnim odnosima, a učenicima pruža nevjerojatnu priliku za stvaranje veza s vršnjacima iz cijelog svijeta, razmjenu ideja i usavršavanje vještina pregovaranja.

O fantastičnoj atmosferi ovogodišnje konferencije svjedoče i snimke ceremonije otvaranja, a posebice kratki video ceremonije zatvaranja.

 

Komentar profesorice Karle Tuđan

Sudjelovati na jednom ovakvom međunarodnom projektu kao što je MUN  velika je čast za nas i na to smo osobito ponosni. MUN je mjesto gdje se susreću razne zemlje i različite kulture, što učenicima pruža mogućnost lakšeg razumijevanja i prihvaćanja različitosti u svijetu. Ova konferencija potiče i pomaže u usavršavaju raznih vještina, kao što su sposobnost na prilagodbu i kompromis, a posebno bih istaknula komunikacijske i retoričke vještine pojedinca, koje su danas vrlo važne za uspješnu karijeru i posao. 

Naši učenici ove su godine napravili odličan posao gdje su suvereno predstavljali Meksiko i odgovorno štitili njegove interese, na čemu im još jednom čestitam!

 

 

 

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Novosti

Najljepši školski vrtovi

Već 30 godina Hrvatska radiotelevizija s partnerima provodi projekt “Najljepši školski vrtovi”, a stručni žiri naš je vrt opisao sljedećim riječima:“Vrlo lijep prednji potez sa

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content