logo_PPG_m

Frana Supila 22

42000 Varaždin

+385 42 200 334

Telefon

tajnistvo@privatna.net

Tajništvo

+385 98 725 169

Mobitel

Živa bića našeg Zelenog gnijezda

Share This Post

Naše Zeleno gnijezdo miruje i priprema se za zimski san, ali naši učenici nimalo. Svoja zapažanja tijekom rada u školskoj šumi pod vodstvom profesora Marka Pavlovića prikazali su u svojim istraživačkim radovima.

Kako identificirati i klasificirati živa bića? 

U određivanju živih bića pomaže nam sistematika – grana biologije koja proučava biološku raznolikost organizama i njihovu međusobnu povezanost te ih svrstava u odgovarajuće srodstvene skupine. Podudara se s taksonomijom, granom koja se bavi identifikacijom, klasifikacijom i nomenklaturom današnjih (recentnih) te izumrlih (fosilnih) organizama. 

Prva klasifikacija živoga svijeta potječe već od Aristotela

U 18. st. Carl von Linné sistematizirao je biljke prema građi reproduktivnih organa, a životinje prema anatomskim obilježjima. Iako je takav sustav klasifikacije umjetan jer se zasniva na sličnosti organizama, a ne na njihovoj srodnosti, Linnéa se smatra utemeljiteljem znanstvene sistematike. Danas je u uporabi njegov sustav imenovanja živoga svijeta koji se naziva binarna nomenklatura (dvojno imenovanje), prema kojem svaka vrsta ima svoje latinsko ili latinizirano “prezime i ime”.

U nastavku možete pročitati istraživački rad Mirte Sajko, učenice prvoga razreda.

Ziva-bica-iz-PPG-sume

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Novosti

Završna večer naših maturanata

Završna večer naših maturanata bila je zaista nezaboravna! Nakon svečane podjele svjedodžbi, gdje su maturanti primili priznanja za svoje uspjehe, trud i zalaganje, uslijedila je

Prva privatna gimnazija
s pravom javnosti Varaždin

Frana Supila 22, 42000 Varaždin

Kako Vam
možemo
pomoći?

Skip to content